Tuindag in Het Weeshuis

25 mei

11.00 - 17.00 uur

Bibliotheek Rivierenland | Lepke | Volksuniversiteit West-Betuwe | Weescafé | Weeshuismuseum

Ook dit jaar is er een gezellige Tuindag in Het Weeshuis.

11.00 – 17.00 uur: Plantjesmarkt
Op het voorplein van het Weeshuis staat 24 meter marktkraam waarin Culemborgse tuinliefhebbers niet alleen hun plantjes, maar ook groenten en fruit verkopen.

11.00 – 17.00 uur: Muziek Reynaldo Maduro
De dag wordt muzikaal omlijst door Culemborgse zanger Reynaldo Maduro.

11.00 – 17.00 uur: Tuinadvies
In het leescafé geeft tuinontwerper Bert van Holst (Evergreen Gardens) en Marjolein van den Bosch (Marjolein tuinwerk) advies over ontwerp, aanleg en beheer van de tuin. Je kunt bij hem terecht met vragen als: Hoe kan ik de indeling van mijn tuin verbeteren? Hoe pak ik die grote, open ruimte aan? Of juist: Hoe maak ik van deze ‘postzegel’ toch een echte tuin?

12.00 – 16.00 uur Leesvoorstelling We hebben er een geitje bij
Jos Boon en Karlijn Schepers van de bibliotheek lezen voor in de tuin uit het prentenboek We hebben er een geitje bij!. Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voordat Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.
In samenwerking met de kinderboerderij is er natuurlijk ook een geitje bij.

11.00 – 16.00 uur: Oudhollandse spellen
Hou je ook zo van sjoelen? Kun je alle blikken in één keer omgooien? En weet je de staart van de ezel feilloos te vinden? Doe mee tijdens de Tuindag met de Oud Hollandse spellen. Het is voor iedereen, van jong tot oud (niet voor valsspelers!).

11.00 – 16.00 uur Tuindrondleiding
Adri Luderer is een van de vrijwilligers, die de tuin van het Elisabeth Weeshuis onderhouden. Ze neemt u mee naar het verleden toen de weeskinderen in de groentetuin werkten, boontjes plukten voor de weck, of appeltjes gapten. Natuurlijk komt ook het ontstaan van de huidige tuin aan bod. Adri geeft uitleg over bijzondere bloemen en planten.

12.00 – 16.00 uur: Hotel Achtertuin
Hotel Achtertuin is het nieuwe vrolijke voorleesboek met leuke natuurweetjes en natuuractiviteiten van Judith en Tineke van der Stelt.
In het boek hebben de opa en oma van Doris en Jop wel honderd buren, maar ze wonen niet in de stad. Rara, hoe kan dat? Goed geraden, ze hebben een tuin. Tijdens de tuindag ontdekken peuters en kleuters samen met Judith en Tineke de Weeshuistuin en zijn bewoners.

12.00-15.00 uur Schilderen a la Monet
Monet schilderde zijn leven lang Impressionistisch. Je ontvangt eerst achtergrondinformatie over Monet en zijn schilderwijze en gaat daarna met docente Inge Meuleman de tuin van het Weeshuis in om een mooie schildersplek uit te zoeken. Hierbij gebruik je een lege dia om het kader te bepalen. Daarna ga je aan de slag met acrylverf. Voor (jonge) deelnemers die later aanhaken zijn er wat extra doeken beschikbaar.

13.00 – 15.00 uur Gratis wilde groenten, eetbare bloemen- en kruidenwandeling.
Gids Jules Faber neemt je mee en laat dan zien waar diverse kruiden te vinden zijn. Hij vertelt welke eetbaar zijn en waar je met een grote boog omheen moet lopen. Tijdens de wandeling kun je zelf proeven waar ze naar smaken. En dat kan soms heel verrassend zijn.
De wandeling (max 2 uur) begint om 13.00 uur, het verzamelpunt is het terras in de tuin van het weeshuis. Meer informatie en gratis aanmelden: https://rivierenland.op-shop.nl/3651/tuindag-kruidenwandeling/25-05-2019

12.00 uur & 14.30 uur Bouw een solar-voertuig met riemaandrijving
Bouw van een petflesje, wieltjes, een motortje en een zonnecel een auto die rijdt zodra hij buiten is. Kijk wiens auto het snelst is en race de hele tuin door!

Meer informatie of gratis aanmelden voor de plantenmarkt en kruidenwandeling: herman.wevers@bibliotheekrivierenland.nl of 06 53239348